- Frykter Høyre skal komme til makta igjen
I valgkampen 2015 var privatisering av renhold i Tromsø kommune en av de mest aktuelle sakene. I dag er teamleder Sylvi M. Hansen (t.h.) i Fagrent glad for å ha beholdt jobben, men frykter det bare er midlertidig.
- Jeg tenker at selv om jeg har en jobb og trives, så er den bare for et par år. Høyre og FrP kan komme til makta igjen. Vi renholdere er lette å herje med, sier Sylvi M. Hansen (53).
Det siste Høyre-ledede byrådet i Tromsø gjorde etter å ha tapt valget 2015, var å signere kontrakt med ISS Facility service om å overta en fjerdedel av renholdet i kommunen.
Vedtaket berørte 58 renholdere i Tromsø kommune.
- En julegave
Kontrakten ble senere annullert av samarbeidspartene Ap, SV og Rødt som gikk til valg på å stoppe privatiseringen i Tromsø kommune.
- Det var som å få en julegave da valgresultatet kom. Vi var så lykkelige, minnes Sylvi som har hatt jobben siden 1997.
Hun forteller at det var belastende å stadig høre politikere si at andre ville gjøre jobben bedre og billigere enn henne.
- I arbeidslivet mitt har jeg tidligere jobbet mye deltid, jeg vet at jeg kommer til å bli minstepensjonist. Nå er bare drømmen å få beholde jobben til jeg skal gå av, medgir hun.
Vektere fotfølger renholdere
Renholder Eirin Enoksen (58), som jobber ved Ramsund orlogsstasjon, er en av 11 renholdere som nylig møtte Forsvarsbygg i retten for usaklig oppsigelse. Der kjemper hun for å ikke miste AFP-rettighetene sine som går tapt når man er over 55 år og går fra offentlig til privat virksomhet.
- Jeg vil tape til sammen 1,3 millioner kroner resten av livet om det skjer, sier hun og kjenner seg igjen i yrkeskollegaens beskrivelser.
- Det virker som om det skal privatiseres for enhver pris, slår hun fast og viser til historier der det både gir mer byråkrati og ustabilt personale.
- Vi har jo lest at vektere fotfølger våre kolleger fordi de ikke har sikkerhetsklarering, rister hun oppgitt på hodet.
- Jeg har vært i renholdsbransjen i vel 40 år og er operert i skulderen og i begge hendene for Karpal tunnel syndrom, noe som er en typiske slitasjeskade i vårt yrke. Hvilken arbeidsgiver vil ha noe sånt?
- La lokaldemokratiet bestemme
Førstekandidat for Troms Arbeiderparti, Cecilie Myrseth, er klar på at trygge arbeidsplasser er noe av det viktigste for Arbeiderpartiet.
- Jeg synes høyresiden skal tenke seg om hver gang de snakker om det de vil privatisere. Det ligger en mistro over arbeidet til slike som Sylvi og Eirin som ikke er noe god å høre på. Det er også utrolig spesielt å høre både statsministeren og statsråder kritisere at lokaldemokratiet i Tromsø gjør det velgerne har bedt dem om å gjøre.
Myrseth er klar på at en ny arbeidslivspolitikk blir sentralt dersom Arbeiderpartiet vinner valget.
- Arbeidsmiljøloven skal styrkes. Vi fjerner den generelle adgangen til midlertidige ansettelser og muligheten til å bruke arbeidskontrakter uten lønn mellom oppdrag, og såkalte nulltimerskontrakter. Retten til heltid og fortrinnsrett til stillinger skal forsterkes, samt et anstendig lønnsgulv for alle bransjer. I tillegg dobler vi fradraget for fagforeningsorgansierte, fordi et organisert arbeidsliv er en forsikring for et best mulig arbeidsliv.