Setter rekord i oljepenger, men kutter i nord

original_1478638176_92787

- Dette er den mest oljedopa regjeringa noensinne. De setter rekord i oljepengebruk, men likevel kuttes viktige satsinger i nord. Det får meg til å lure på H- og FrP-regjeringa egentlig forstår Nord-Norge, sier Henriksen.

Henriksen er bekymret for det han hevder er et svakt budsjett for kommunene.

– Jeg er særlig bekymret at regjeringen leverer et svakt kommunebudsjett som gjør det tøft for nyvalgte kommunestyrerepresentanter som skal sy sammen et kommunebudsjett.

Henriksen er glad for at planene for infrastrukturinvesteringer, som det er enighet om i Stortinget, fortsetter i Troms og Nord-Norge, men er kritisk til at fylkene får kraftige kutt i sine samferdselsbudsjetter. Han viser også til at H- og FrP-regjeringa vil kutte i blant annet regionale utviklingsmidler, RDA, pendlerfradrag, bredbåndssatsing, Riddu-festivalen og gjøre fly og hotell dyrere.

- Nord-Norge er en landsdel i vekst, men det betyr ikke at det er fritt frem for å kutte i distriktsvirkemidler eller svekke landsdelens egne folkevalgte mulighet til å styre utviklinga selv, sier Henriksen.

- Samferdselssatsinga finansieres for øvrig ved andre kutt i nord. Regjeringa gir med den ene hånda, men tar bort mye mer med den andre, sier Henriksen.

Tar av sparepengene

Henriksen mener også at Høyre og FrP svekker generasjonsregnskapet ved øke oljepengebruken. Regjeringen har nå hentet ut like mye penger av oljefondet på tre år som den rødgrønne regjeringen gjorde på åtte år – inkludert finanskriseåret 2009.

- Høyre og FrP finansierer store skattekutt ved å pumpe opp bruken av oljepenger. Det er ikke bærekraftig. Statens inntekter går ned og utgiftene opp, og dermed blir vi stadig mer oljeavhengige. Regjeringen bruker nå opp sparepengene til generasjonene som kommer etter oss, til fordel for kortsiktige gevinster. Fremtidas politikere får mindre å rutte med fordi Siv og Erna ikke klarer å prioritere.